Tájékoztatjuk, hogy a hellokanjiza.rs honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Szélmalom

Környékünkön a 11 régi szélmalom közül egyedül épen maradt „Bajúsz” szélmalom az oromi Nagy úton 1869-ben épült, melynek tulajdonosa Kovács (Lukács) István volt. A malom téglából készült, a vitorlát a szél irányába hatalmas fa gerendákkal fordították.

A malom mellett a tulajdonos nádtetős tanyája helyezkedett el, amely nemcsak lakóhelyként, hanem raktárként is szolgált. Működése a hatvanas évekig tartott, utána az épület sorsára lett hagyva, és a mellé épült tanyát is lebontották.

1986-ban az oromi Vadászegyesület tulajdonába került az épület, és a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet által elkészültek a tervek a szélmalom és a molnárház revitalizációjára. A munkálatok változó intenzitással folytak a helyi szervezetek és a Vadászegyesület rendelkezésre álló anyagi eszközeitől függően. Az elképzelés az volt, hogy az épületet és a molnárházat visszaállítják eredeti állapotába, amely otthont adna a Vadászegyesületnek, a molnárház pedig elszállásolási helyet is biztosítana a vadászturizmus számára. A nyolcvanas évek végén a felújítás elakadt az anyagi eszközök hiánya miatt, valamint a Vadászegyesület a régi iskola épületében kapott otthont a Helyi közösségtől, így már nem voltak érdekeltek a munkálatok további folytatásában.

Időközben a szélmalom közelében a Helyi közösség fürdőmedencét épített, és a község legnagyobb zenei fesztiváljának, a Malomfesztiválnak ad otthont. A rendezvény szervezői is hozzátettek a térrendezéshez, így több szanitáris helyiség is kiépítésre került a malom környékén.

Szélmalom

CímOrom
Események
  • Jun
  • 29
  • 2020
09:00 - 21:00
  • Jul
  • 18
  • 2020
11:00 - 17:00

Turisztikai térkép