Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Мали ПесакМали Песак је младо насеље. Настао је 70-80-тих година прошлог века. 1881. године је постојало само осам ушорених кућа дуж пољског пута кроз пешчану површину. Постанак насеља је везан продајом испарцелисаног земљишта безземљашима и добрим полижаљем у локалном саобраћају. Језгро данашњег насеља се налази на старом колском путу Суботица-Кањижа, на којем се у прошлом веку непосредно одвијао саобраћај између Мартоноша и Суботице. Овај пут је имао још већу улогу у 18. веку, када је повезао војни шанац Мартоноша, Кањиже и Суботице. Од овог пута се одваја два локална пута. Један води до некадашњег великог Сточног пашњака, а рдуги до најудаљенијих делова мартоношког атара.
Данашње насеље има четири улице и више група расутих салаша. На овом подручју постоје две педолошке границве: на западу између жутог и црног песка, а на истоку између жутог песка и ливадске црнице. У околини села има и две хумке: Велика хумка и дупла хумка, које су биле подигнуте за означавање границе феудалних поседа.

Мали Песак

Контактвебсајт
Догађаји
  • Apr
  • 02
  • 2023

Туристичка карта