Tájékoztatjuk, hogy a hellokanjiza.rs honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

A Szelevényi Puszták Speciális Természeti Rezervátum

Szelevényi Puszták Speciális Természeti Rezervátumot különleges természeti értékei miatt nyilvánították védetté. A síksági táj sokféleségét mozaikos elrendezésű pusztai, szikes, homoki és mocsári élőhelyek gazdagsága jellemzi.

Kiemelkedően gazdag a terület növényvilága, megtalálható itt a pannon flóra és fauna számos rendkívül ritka és veszélyeztetett faja.

A Szelevényi-puszta, illetve a puszta az egy részére a XIX. század első felében telepített erdő mindig is fontos szerepet játszott a környéken élők életében. A különleges természetvédelmi terület címet az 1990-es években kapta meg. E területen 15 igen ritka növényfaj él, melyek közül 2 kettő a Vörös könyvben (az ország kipusztulással fenyegetett növényfajait felsoroló kiadvány) is szerepel: a homoki fátyolvirág, mely Szerbiában egyedül a Szelevényi erdőben található meg, és a homoki nőszirom.

Habár a puszta, illetve az erdő állatvilágával kevés kutatás foglalkozik, az itt megtalálható homoki gyík minden bizonnyal veszélyeztetett fajnak számít. Ezen felül számos különleges lepke- és bogárfaj is jelen van. A madárvilágra sincs jótékony hatással az ember jelenléte, hiszen egyre kisebb egyed-számmal vannak jelen a különböző ragadozó madarak, a harkály, a füleskuvik.

A természeti kincsek mellett még egy érdekességgel találhatja szemben magát a kiránduló a Szelevényi erdőben: itt található a leghíresebb magyar betyár, Rózsa Sándor csárdája is.

A Szelevényi Puszták Speciális Természeti Rezervátum

CímHorgos
Események
  • May
  • 04
  • 2022
  • May
  • 20
  • 2022

Turisztikai térkép