Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Капела на православном гробљу у Мартоношу

Из Записника са седнице Црквеног одбора српске православне црквено школске општине у Мартоношу, одржаном 28. фебруара 1896.

године сазнајемо да је по жељи Наташе (Нате) Шећеров, рођене Добрички у Мартоношу, дозвољена градња капеле посвећене Великомученику Георгију на православном гробљу у Мартоношу. 
Капела је мања црквена грађевина, правоугаоне основе са полукружном апсидом на истоку и ризалитним прочељем на западу у којем је смештен улаз полукружног завршетка изнад којег се уздиже звоник. Капела је била прекривена жолнаи црепом који је због појединачних оштећења замењен у потпуности новим црвеним бибер црепом када је дограђен и непримеран трем на западној фасади, чиме је сам објекат девастиран. У унутрашњости је иконостас рађен од липовог дрвета, без резбе. 
Поред уметничких вредности, капела има несумљиво историјски значај јер представља спомен на једну од најбогатијих породица у Мартоношу, која је својим доброчинствима допринела његовом економском и културном напретку.
 

Капела на православном гробљу у Мартоношу

АдресаМартонош

Туристичка карта