Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Православна црква у Мартоношу

"Према предању, православна црква у Мартоношу постоји од 1600. године и посвећена је празнику Преноса моштију св. Николе.

На крсту од кованог гвожђа подигнутом над апсидом је јасно читљива година 1762, што вероватно означава годину завршетка обнове цркве после буне из 1711. године. Црква је поново страдала у буни 1848. године, када је спаљен инвентар, архивска грађа, а највероватније и иконостас. Обнова корпуса црквене грађевине почета је 1852. године уз значајну материјалну потпору цара Фрање Јосифа и Патријарха руског. Следећих година врше се мање поправке и црква се опрема звонима, намештајем, утварима и књигама.
Црква је једнобродна грађевина, мањих димензија са издуженим бродом. Бочне фасаде су равне, без периферне пластике која се не јавља ни на западном делу. 
Унутрашњи зид дебљине више од 1м, и грађен је од цигала са плевом, што упућује на градњу XIV и XV века, док је спољни део зида цркве дебео око 60 цм и новијег је порекла.
Резба иконостаса изведена је у комбинацији закаснелих барокно-рокајних биљних форми и класицистичких елемената. Дуборез је премазан бронзом. Српска православна црква у Мартоношу својом старином, архитектонским и стилским вредностима које се очитавају из основе цркве, као и вредностима у самој цркви, има несумњивог значаја као споменик културе."
 

Православна црква у Мартоношу

АдресаМартонош

Туристичка карта