Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Специјални резерват природе „Селевењске пустаре”

"Специјални резерват природе „Селевењске пустаре” је под посебном заштитом јер располаже са изванредним природним вредностима.

Разноликост равничарског пејзажа се одликује у богатству пустарских, слатинастих, песковитих и мочварских станишта која су формирана у облику мозаика. Биљни свет овог подручја је веома богат: овде се налазе више ретких врста панонске флоре и фауне, чак и таквих чији је опстанак у опасности.
„Селевењске пустаре”, односно шума која је сађена у првој половини XIX века на делу пустаре, су одувек играле важну улогу у животу људи који су живели у околини. „Селевењске пустаре” су стављене под заштиту као посебна природна вредност 1990-тих година. На овом подручју живи 15 веома ретких биљака, од којих се две врсте налазе у Црвеној књизи флоре Србије (издање која садржи листу угрожених биљних врста у нашој земљи): пешчарски шушуљак, који се у целој Србији једино налази у Селевењској пустари, и пешчарска перуника.
Без обзира што се животињским светом пустаре, односно шуме, бави мали број истраживања, степски гуштер се свакако рачуна у угрожену врсту. Поред њега је присутно и много врста лептира и буба. Присуство човека не утиче повољно на птичији свет – птице грабљивице, као што су детлић или ћук су на овом простору у опадајућем броју.
Поред природних вредности посетиоци могу наћи још једну занимљивост у Селевењској шуми: ту се налази чарда најпознатијег мађарског бекрије, Руже Шандора."
 

Специјални резерват природе „Селевењске пустаре”

АдресаХоргош

Туристичка карта