Tájékoztatjuk, hogy a hellokanjiza.rs honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Művelődés

Művelődési Ház, Horgos

Nagy utca 2., 24410 Horgos, tel.: 063 422997, e-mail: domkulturehorgos@gmail.com;

Horgos gazdag és sokszínű kulturális élettel rendelkezik, így a Művelődési Ház léte nélkülözhetetlen a közösség számára. Külsőleg és belsőleg megújulva, tevékenységeit bővítve, ám a hagyományokat ápolva és megőrizve a kulturális élet igazi otthona. Jól felszerelt helységeivel helyet biztosít az Alapfokú Zeniskola növendékeinek, a József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtárának, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület sokszínű szakosztályainak, civilszervezeteknek, de önálló tevékenységeivel kicsiket és nagyokat megszólítva az értékteremtésre törekszik. Kiállításoknak, előadásoknak, fesztiváloknak kiváló helyszíne, amely otthonos környezetben, szeretettel várja a kikapcsolódni és művelődésre vágyó látogatókat.

 

Herman Griünfeld mellszobra

Hermann Grünfeld (1864 – 1926) helybeli üzletember, a téglagyár- és a gyógyfürdő igazgató. Grünfeld talán a legjobb példa arra, hogy egy mindenre nyitott, polgári beállítottságú ember mire viheti. Az 1907-ben alapított Első Kanizsai Gőztégla és Cserépgyár Rt. igazgatójának üzleti érzékét bizonyította az 1912-ben megalapított Csodakút Artézi Fürdő Rt. sikere, amit 14 évig sikeresen ügyvezetett-igazgatott. A mellszobra, 2005-ben készült. Száva Halugin szobrász műve és a Magyarkanizsai Gyógyfürdő előtt látható.

 

Harsányi Tibor zongoraművész és zeneszerző mellszobra

A szobor a Kispark délkeleti sarkában a Városháza előtt áll, Szilágyi László neves szobrászművész alkotása.

Harsányi Tibor (Magyarkanizsa, 1898. jún. 27. – Párizs, 1954. szept. 19.) zeneszerző és zongoraművész. Kovács Sándor és a kor lenagyobb magyar zeneművésze, Kodály Zoltán tanítványa. 1921-től Bécsben koncertezett, majd az azt követő évben Hollandiában turnézott. Végül Párizsban telepedett le tartósan 1923-ban, ahol mint zongorista, karmester és zeneszerző tevékenykedett. A párizsi zenei élet egyik legismertebb mávészévé nőte ki magát. Az újnevezett párizsi iskolához tarozott, aki egyben elfogadta a modern zenei technika számos újitását, de kapcsolatát hazája zenéjével soha nem veszítette el. Több zenét írt játékfilmekhez és rajzfilmekhez, valamint bábszínházi előadásokhoz. 1954. szeprtember 19-én hunyt el Párizsban.

Turisztikai térkép