Tájékoztatjuk, hogy a hellokanjiza.rs honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Szent Mihály Arkangyal - szerb pravoszláv templom

A magyarkanizsai szerb pravoszláv templom krónikája szerint az első templom a Kőrös-patak tiszai torkolatánál állt és vesszőből építették. Azok a szerbek építették, akik az 1690-es Nagy vándorlás során erre a vidékre érkeztek.

A régi építmény helyén 1773-ban megkezdődött az új templom építése – a bécsi udvari projekttípus mintájára, szilárd építőanyagból. A munkálatok 1775-ben fejeződtek. 1849-ben, a szabadságharc idején a templom porig égett. Az egyházi források szerint a harmadik épület tulajdonképpen a ma is álló, késő barokk stílusú templom a város központjában, melynek felszentelése 1851-ben volt.
A templom egyhajós épület, mely a zombori templomok típusát követi magas és masszív tornyával, melyen barokk díszítőelemek találhatók és melynek sokkal nagyobb figyelmet szenteltek építői, mint a templom más részeinek.
A templombelsőben ma egy szerény faragásokkal ellátott ikonosztáz áll, melyen késő barokk-rokokó stílusú növényi formák és klasszicista elemek láthatók. Az első ikonosztáz készítője Teodor Ilić Češljar volt 1791-ben, de az alkotása megsemmisült 1849-ben a templom leégésekor. Mindössze két ikon maradt fenn az utókornak belőle: a Szűzanya a kis Krisztussal (olajfestmény fa panelen, 110 x 65 cm) és a Jézus Krisztus (olajfestmény fa panelen, 110 x 65 cm). A ma is látható ikonosztáz további ikonjait Đorđe – Đura Pecić készítette 1864-ben, miután megfestette a martonosi templom ikonosztázát 1862-ben.
A templom portáján, az épülettől északnyugatra található egy kőkereszt, melyet eredetileg a „disznópiac” névvel illetett helyen emeltek fel a város akkori központjában 1871-ben. Felújítása 1930-ban történt meg, majd az 1941-es megszállás után a templomkertbe került.

Szent Mihály Arkangyal - szerb pravoszláv templom

CímMagyarkanizsa
Események
  • May
  • 04
  • 2022
  • May
  • 20
  • 2022

Turisztikai térkép