Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Цветање реке Тисе

Кањижа је прелеп град сачуване архитектуре, заробљена светлим, нежним златно-зеленим бојама поља чији се крај губи на хоризонту, град са тајном коју љубоморно чува, град са тајним посетиоцима који долазе када сви помисле да је пред њима само ужарено, врело лето. Управо тада, средином јуна месеца, из дубина реке Тисе излазе “крилати коњи”. Планетарни значај.

Посетиоци обале Тисе могу, једном годишње, да уживају у јединственом природном феномену, који од свих европских и светских река може да се доживи само на Тиси и Жутој реци (Хуангхо) у Азији. 

Јединке тиског цвета су најкрупније једнодневице и пре више деценија биле су распрострањене по већим рекама Европе, а Тиса је данас једно од ретких уточишта прелепог инсекта, који се у доњем току масовно роји сваке године, обично средином јуна, када у предвечерњим сатима дочарава природни феномен популарно назван цветање Тисе. Кањижа не би била то што јесте да поред оволико природних и друштвених ресурса нема још нешто што јој даје јединственост у свету. Захваљујући природној појави „цветање Тисе“ она располаже са изванредном вредношћу.

Сваке године, средином јуна месеца, из дубина реке Тисе излазе “цветови”. Над површином воде лете милиони инсеката. Поред шеталишта „Тиски цвет“ у Кањижи можете гледати инспиративну, креативну, незаборавну, задивљујућу представу природе.

Инсект Палингениа лонгицауда, по познатом називу Тиски цвет, у облику ларве проводи три године у глиненом муљу реке Тисе формирајући колоније у минијатурним, прокопаним тунелима испод речног дна. Према пронађеним фосилним остацима, Тиски цвет постоји око 350 милиона година. Ови фасцинантни водени инсекти долазе синхронизовано у огромном броју, креирајући својим летом плесни спектакл изнад реке. 

Невероватан је и звук трептаја милиона свиленкастих крилаца који производе изнад површине реке. Неописиво! Њихова ужурбаност говори као да знају да се данашњи дан неће поновити, да ће живети само неколико сати. Њихова љубавна игра над самом површином реке, праћена зујањем и шумом њихових свиленкастих крила симбол је настанка живота. Сутон дана им доноси крај живота, те журе да испуне своју обавезу стварања новог покољења. 

Догађаји

Туристичка карта