Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Археолошка налазишта и локалитети

Рибарски трг

Рибарски трг, 24420 Кањижа

"Цнеса" је некадашње земљано утврђење чији центар је био недалеко од данашњег центра града, на Рибарском тргу, где стоји споменик са натписом "Ту је почетак Кањиже" на три језика – латинском, српском и мађарском. Испод трга, током његовог преплочавања археолози Суботичког музеја извршили су рекогнисцирање терена и пронашли богат слој старих остатака људске насеобине.

О утврђењу знамо из атласа грофа Марсиљија (италијански аристократ, инжињерски генерал и природњак, родом из Болоње) са мапе коју је начинио 1694. године. Утврђење се налазило код Кањиже, и када је током свог истраживања Тисе на њега наишао, Марсиљи га је сматрао остатком из римског периода. Данас не постоји ниједан његов остатак, иако се на основу Марсиљијевог плана може закључити да је утврђење било монументалних димензија (40 ха или више). Не зна се да ли је нестало ширењем и развојем самог насеља или га је однело меандрирање Тисе, која се постепено креће ка западу.

Захваљујући погодном положају ово подручје је било настањено од давнина. Формирање људских насеља у прастаро доба објашњава се површинским карактеристикама и обиљем воде овог краја као и чињеницом да се испод ушћа Мориша, ту се налазио један од најраније познатих плићака, прелаза, кроз Тису.

Према повељским изворима, Кањижа је вероватно била краљевски посед, о којем се у једној повељи која се датира за 1093. годину, тврди да припада опатији бенедиктинаца у Панонхалми (Паннонхалма). По тој повељи, овај посед који се налази "поред ушћа потока Цнеса", био је дарован манастиру бенедиктинаца, заједно са рибњаком који носи назив Мирут, од краља Соломона (1066-1074). У архиву главне опатије бенедиктинаца у Панонхалми и данас се чувају шест повеља из раздобља 1093-1240. године, које се односе на Кањижу.

 

Догађаји
  • Jun
  • 21
  • 2024

Туристичка карта