Хеллокањиза.рс користи колачиће за пружање доброг корисничког искуства, за приказивање персонализованог садржаја, за приказивање огласа и за пружање других функција и услуга које не бисмо могли да пружимо без колачића.
прихватити

Бање

Бања Кањижа

Народни парк бб, Кањижа 24420, тел.: +381 24 875-163, е-маил: office@banja-kanjiza.com, http://banja-kanjiza.com/ 

Бањски туризам у граду има више од стогодишње традиције у Кањижи. За десет деценија свог постојања, лечилиште се развило у савремену Специјалну болницу за рехабилитацију. Поред медицинске рехабилитације, „Бања Кањижа” пружа хотелско-угоститељске услуге, спортско-рекреативне садржаје, wеллнесс...

У амбијенту повољном за оне који траже мир, зеленило и комфор, захваљујући поклону природе (лековитој води и лековитом блату које се зове пелоид) „Бања Кањижа” поседује медицинско рехабилитационо одељење опремљено најсавременијим уређајима за медицинску рехабилитацију.

Лече се реуматска обољења, стања након повреда коштано-зглобног апарата, повреде периферног нервног система, стања постоперативне ортопедије, оштећења централног нервног система код деце. Термоминералне воде су хипертерме (температуре од 51 до 72 степена) и садрже натријум, хидрокарбонате, јод, бром, сулфиде. 

Најдоминантнији туристички објекат је Завод за специјализовану рехабилитацију, како се званично назива Бања Кањижа, смештен у великом парку, на надморској висини од 87 метара. Опремљен је најсавременијим уређајима за физикалну медицину и медицинску рехабилитацију намењену како онима којима који долазе превентивно користећи разне анти-стрес, спа и спортске програме, тако и онима којима је потребна рехабилитација.

Гостима “Бање Кањижа” и града омогућени су организовани излети до језера Палић, Лудошког језера, ергеле Зобнатица, једнодневно бродско путовање реком Тисом до Сегедина у Мађарској, одлазак до Тотовог Села, посета војвођанском Велебиту са личком традицијом, обилазак Етно-куће код Кириша у Малим Пијацама, разноврсне културне, туристичке манифестације током целе године.

На пашњаку, 6 км од Кањиже, 1907. године била су два артешка бунара, ради напајања стоке. С обзиром на повећане потребе, пастири су се обратили градским властима са молбом да се избуше још два бунара. Већ у мају 1908. године био је избушен нови бунар. Вода из тог бунара је имала жућкасту боју, а из цеви је излазио запаљив гас. Такве карактеристике воде су биле довољне да настану разне легенде о лековитом својству бунара. Врло брзо народ је назвао бунар Чудотворним бунаром. У вези са чудотворним бунаром настала је прича о Циганки, која је своје болесне зглобове излечила купајући се у овој води. Градски оци су брзо и логички реаговали и већ те 1908. године су отворили прву сезону купања у води чудотворног бунара. Купање се већ тада наплаћивало.

Бања је званично основана 1913. године када је чувени индустријалац Херман Гринфелд саградио и прво бањско лечелиште. 10. августа 1913. године је свечано отворено ново артешко купатило чудотворног бунара у Старој Кањижи. У њој се и данас чувају флаше од пола и једног литра са етикетом "Вода чудотворног бунара - Стара Кањижа". Здање је имало 12 соба и 20 када. Нова зграда Бање "Аqуамарин" завршено је 1979. године, а почело је са радом 1. јануара 1980. године, са капацитетом од нових 150 постеља. Нови објекат има комплетан терапијски блок, спортску халу, два затворена базена, ресторан за 300 гостију и све друге садржаје за хотел са три звездице. Доградњом депаданса на објекту "Абелла" 1985.године, Бања заокружује укупни постељни фонд на 300 кревета.

Догађаји
  • Jul
  • 22
  • 2024

Туристичка карта